Östra Ljungby sörjer sin egen sångfågel

Östra Ljungby Barndomsvänner och ortsbor i Östra Ljungby är skakade av ­nyheten att deras sång­fågel Marie Fredriksson gått bort.
– Jag känner en stark sorg. Tårarna kom när jag hörde om det, säger ­Marita Nilsson, 68.

text Sanna Nygren foto Andreas Hillergren

Hon var en av många som tände ett ljus för ­artisten i Östra Ljungby kyrka.
Marie Fredriksson växte upp i det lilla samhället Östra Ljungby i nordöstra Skåne. Hon flyttade i tonåren men bygden har tagit sångfågeln till sitt hjärta.

– Man är väldigt stolt över henne här i byn. Det är en stor chock för alla att hon gått bort, säger Louella Nilsson, 37, som bor i Östra Ljungby.

Marie Fredriksson stöttade föreningslivet i hemorten. 1991 spelade hon en fotbollsmatch med Östra Ljungby IF mot ett lag bestående av tv-kändisar. Foto: KAI REHN

Hon berättar att det ofta talades om Marie Fredriks­son i Östra Ljungby. Tillsammans med artisten Hasse Andersson har hon bidragit stort till sam­hällets självkänsla.

– Sa man att man var från Östra Ljungby visste ofta folk att det var där Marie Fredriksson växte upp, säger Louella Nilsson.

Hembyns kärlek till Marie Fredriksson var ­besvarad.

Hon återvände för att hälsa på släkt och vänner men också för att stötta föreningslivet. Fotbollsföreningen Östra Ljungby IF fick matchtröjor som pryddes med Marie Fredrikssons slogan ”Laget i mitt hjärta”.

Dåvarande klubbord­förande Leif Ebbesson är skakad över artistens ­bortgång.

Sa man att man var från Östra Ljungby visste ofta folk att det var där Marie Fredriksson växte upp Louella Nilsson, 37, som bor i Östra Ljungby.

– Det gjorde mig ont. Jag satt i bilen och hörde det på radion. Allt fint som hon har gjort kom tillbaka, säger han.

Han berättar om Marie Fredrikssons hjälpsamhet. Hon ställde upp för sin sjuka mamma, hon ordnade med signerade skivor åt bekantas bekanta och hjälpte till där det behövdes.

– En gång ställde hon upp och sjöng gratis på Klockarebacken så vi kunde ta inträde och få in lite pengar till idrotts­föreningen, säger Leif ­Ebbesson.

Marie Fredriksson gifte sig med Mikael Bolyos i hembyn 1994. Efter sin bortgång sörjs hon av Östra Ljungby-borna Marita Nilsson och Louella Nilsson. Foto: URBAN ANDERSSON och ANDREAS HILLERGREN

Barndomsvännen Lena beskriver världsartisten som snäll och jordnära men målinriktad.

– Vi läste på samma ­musiklinje på Fridhemsskolan. Man märkte direkt att hon var inriktad på sång. Hon sjöng mycket, säger Lena.

Marie Fredriksson gick på folkhögskolan i Svalöv 1975–1977. Hon återvände också till sina skånska ­rötter när hon fann kärleken i musikern Mikael ­Bolyos. Paret gifte sig i Östra Ljungbys kyrka.

Tomas Wassenius, kyrkoherde i Östra Ljungby.

– Hon hade så mycket kvar att ge. Det är tragiskt att någon går bort så ung, säger Tomas Wassenius, kyrkoherde i Östra Ljungby.

Med anledning av Marie Fredriksson bortgång höll kyrkan i Östra Ljungby extra öppet fram till klockan 19 på tisdagkvällen. Marita Nilsson var en av de som kom förbi för att tända ett ljus.

– Hon betydde allt för bygden. Jag tänder ett ljus för att vi ska komma ihåg henne och hennes familj, säger hon.