Utbytesstudenten
fixade USA-succén

Han tog med Roxettes album ”Look sharp” hem till en radiostation i USA.

Där startade succé­resan för den svenska gruppen.

– Jag fick höra nyheten om Marie när jag var ute och fiskade. Min fru ringde mig, säger Dean Cushman.

text Alice Hermansson

Aftonbladet når Dean Cushman när han precis har klivit i land i Mexiko. Han vet att Marie Fredriksson gått bort.
– Jag blev ledsen. Men hennes musik lever vidare. Vi kommer alla sakna henne som den store artist hon var.

– Jag hoppas, när man kommit över sorgen, att folk kan uppskatta den
fantastiska musiken för alltid.

Dean Cushman. Foto: PRIVAT

Dean Cushman var den som startade Roxettes framgångsresa i USA och världen.

Året var 1988. Amerikanen Dean Cushman, 21, reste till Sverige som utbytesstudent. Under ett halvår skulle han plugga datorvetenskap på Borås högskola.

Samma år släpper Roxette albumet ”Look sharp” med hitlåtar som ”The Look” och ”Listen to your heart”.

Dean Cushman hörde låtarna och blev golvad av musiken. Han köpte skivan på rea för 119 kronor, berätt­ade han för Borås tidning för tio år sedan.

– Problemet var att jag inte hade någon cd-spelare med mig till Borås. Jag fick lyssna på den hemma hos en kompis. Det var en riktigt bra skiva, sa han till tidningen.

På Rockbjörnen i januari 1988 kammade Roxette hem två priser. Här poserar Marie Fredriksson stolt med sina nallar. Foto: CALLE TÖRNSTRÖM

När han reste hem hade han med sig sitt nya favoritalbum i bagaget.
Eftersom låtarna var så populära i Sverige funderade han vad folk på hemmaplan skulle tycka. Under ett jullov tog han med sig skivan till den lokala radiostationen KDWB i Minnea­polis.

– Jag gillade deras musik så det var därför jag delade med mig av den.

Den som fick skivan i sin hand var dåvarande programchefen Brian Philips. Han la den på sitt skrivbord, tillsammans med alla andra skivor han aldrig skulle hinna lyssna på.

Veckorna gick utan att Dean Cushman hörde Roxette på radion.

– Jag var rädd att de skulle slänga den. Så jag gick ner till radiostationen och sa att jag ville ha tillbaka den omedelbart, säger han.

När Brian Philips fick höra att Dean stod och väntade i entrén drabbades han av dåligt samvete. Han stoppade snabbt skivan i stereon och ”The look” började.

– Det första jag tänkte var ”bra intro”. Sedan fick jag bara rysningar. Det här är ju suverän pop, berättar han för SVT.

Några bilder från succéåret 1989. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM, URBAN ANDERSSON och LEIF R JANSSON/TT

 

Brian Philips fick behålla skivan och spelade den. Andra radiostationer runt om i landet hörde av sig. Philips gjorde kopior och skickade. Snart spelades den svenska popduon i New York, Los Angeles och Miami. Efter ett par veckor kom Roxettes internationella genombrott. Den 30 mars 1989 låg ”The look” etta på amerikanska Billboard­listan.

Och under en vecka hade låten en topp tio-plats i 19 länder samtidigt.

Det tog ett tag innan Dean Cushman förstod vad som hade hänt. Men plötsligt spelades Roxette överallt.

– De kom till Minne­apolis efter att de hade slagit igenom här. Vi umgicks och festade ihop på ett hotell. Det var en rolig tid.

– Marie var alltid väldigt trevlig och snäll mot mig. Det kommer jag minnas.

Marie Fredrriksson firar på Café Opera i Stockholm tillsammans med bland andra Lustans Lakejers Johan Kinde. Foto: URBAN ANDERSSON

I slutet av 80-talet bjöds Dean Cushman in till en middag med Per Gessle, Marie Fredriksson och skivbolaget EMI. Skivbolaget belönade honom med en guldskiva.

– Jag träffade min fru Cecilia i Halmstad 1989 när jag reste tillbaka till Sverige för att se Roxette i Halmstad. Nu åker vi till Sverige hela tiden. Och jag tror att Roxette spelat en stor roll i det.

Genombrottet med ”The look” öppnade många dörrar. Bland annat fyra ettor på Billboards Hot 100-lista. Allt tack vare en utbytesstudent som la 119 kronor på ett album på rea.