Expojkvännens sorg: Hade mycket fint ihop

Artisten Lasse Lindbom jobbade ihop med Marie Fredriksson när hon slog igenom på 1980-talet.
De var också ett ­kärlekspar under några år.
– Det var oerhört ­tråkigt att höra även om det inte var helt oväntat. Men ändå, jag är chockad, säger han om hennes död.

text Hans Shimoda & Anna Shimoda

Redan 1984 hade Marie Fredriksson sin första hit med ”Ännu doftar ­kärlek”. Hon och Lasse Lindbom hade skrivit den. Efter det följde flera framgångsrika album.

Samarbetet ledde också till att de blev ett kärlekspar. Deras relation varade i tre år.

Lasse Lindbom, 70, är chockad över sina före detta kollegas och flickväns död. Han berättar att de gjorde tre album tillsammans på 80-talet.

Tillsammans skrev Lasse Lindbom och Marie ­Fredriksson ”Ännu doftar kärlek”, världsstjärnans första stora hit. Foto: BJÖRN LINDAHL

– Det var länge sedan vi pratade. Sista gången jag såg henne var på releasepartyt för hennes bok och det var några år sedan. Sedan har vi inte haft kontakt, men jag tror inte hon har haft kontakt med någon egentligen, säger han.

– Efter att hon hade varit sjuk så gjorde vi på Mickes (Bolyos, Maries man, reds. anm.) inrådan ett försök att skriva ihop igen. Men det funkade inte av olika skäl. Hon hade bland annat väldigt svårt att komma ihåg saker. Då hade hon nyligen blivit kvitt sjukdomen. Hon hade väl inte hämtat sig riktigt.

Per Gessle, Lasse Lindbom och Marie Fredriksson, 1989. Foto: Bo schreiber

Lasse Lindbom minns Marie Fredriksson med värme.

– Hon var en fantastisk sångerska. Jag har skrivit en massa låtar i mitt liv men det är sällan jag hittat någon som jag lirat så bra ihop med. Vi hade något speciellt och vi klickade väldigt bra.

Han minns också kärleksrelationen med glädje även om den tog slut.

– Vi hade mycket roligt och fint ihop.

Lasse Lindbom får rapporter från Stim om hur hans musik spelas. Julklassikern ”Tänd ett ljus” ligger på första plats. Sedan följer fyra Marie Fredriksson-låtar.